Delugan Meissl Completes Taiyuan Botanical Garden with Wood-Based Dome Greenhouses | New

0
anchor

Designed by architects Delugan Meissl, the Taiyuan Botanical Garden is now complete. All pictures: CreatAr.

Viennese company Delugan Meissl Associated Architects (DMAA) completed the Taiyuan Botanical Garden, a project that features a vibrant artificial landscape, defined by three wood-based domed greenhouses.

Located in Taiyuan, China, the Botanical Garden occupies the site of a former coal mine, which the client wanted to turn into a landscaped park and museum. The architectural concept is based on the pre-existing landscape and completely balances the natural landscape, architecture, technological and ecological solutions. The man-made landscape includes hills, lakes, waterfalls, paths and buildings.

Greenhouses are the centerpiece of the project, promoting suitable climates for plants from different regions. In addition, the botanical garden includes an entrance building, which contains a museum of nature and administrative facilities, a restaurant, a tea room, a bonsai museum and a research center.

The greenhouses are located near the entrance to the site and are connected by walkways that extend around the lake. Each of the domes was constructed using double-curved glulam beams arranged in two or three intersecting layers.

“With a clear span of over 90 meters, the widest of the three domes is one of the largest wooden truss structures in the world,” said DMAA.

Two of the three domes house the pavilions of tropical and desert plants. The third dome is positioned on the lake and contains aquatic plants. The greenhouses face south for maximum solar exposure throughout the year. Their wooden structures are denser on the north side and more open on the south side to optimize solar gain. The greenhouses are also glazed with double curvature glass and include windows that can be opened in order to maintain desired internal climates.

The entrance building has a cantilevered observation deck above the water that leads visitors to the center of the botanical garden through a conveyor belt. The platform serves as a large terrace, offering panoramic views of the park.

Another highlight of the botanical garden is the bonsai museum. Integrated into the landscape, it is designed as a series of terraces arranged in concentric circles that integrate paths, ramps and stairs. The restaurant’s tearoom is located on an island in the lake south of the entrance and greenhouse. Water and landscape views are made possible by full height windows. The building also features a wooden lattice roof structure based on the design of traditional Chinese temples. An offset grid made of stacked wooden beams creates an attractive and atmospheric space.

The landscaping of the site was designed by the Munich company Valentien + Valentien. The plans for the Taiyuan Botanical Garden were initially unveiled in 2016.




Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.